Майкъл Крайтън

Майкъл Крайтън, роден 23 октомври 1942 в Чикаго, Илинойс, е американски писател, продуцент, режисьор, сценарист, завършил медицинско училище, най-известен с работата си в научната и медицинска фантастика, и жанра трилър.

Когато е бил на 6 години, семейството му се преселва в Рослин, предградие на Ню Йорк. На 14-годишна възраст Майкъл публикува в Ню Йорк Таймс своите пътни бележки и оттогава винаги е чувствал привличане към литературното творчество.
През 1960 г. завършва училище и постъпва в Харвард с намерението да учи за писател. Но стилът му непрекъснато е предизвиквал забележки от професорите и оценките му винаги били много ниски. Той предположил, че проблема със стила не е в него, а в преподавателите и им пробутал като своя разработка едно есе на Джордж Оруел. Професорът поставил на Оруел оценка три плюс и Майкъл окончателно се убедил, че Харвардските мерки не са за него.
Завършвайки университета през 1965 г. с посредствени оценки, той решава да смени областта на интересите си и се заема с антропология в британския Кембридж, където е награден за успехи с едногодишната експедиция в Европа и Северна Африка.
Връщайки се в Щатите, Крайтън решава да стане доктор и през 1969 г. завършва Харвардското медицинско училище, но никога не е подавал молба за лицензиране на частна практика.

През всичките тези години е писал трилъри под различни псевдоними, а един от неговите романи, "A Case of Need", получава премията "Едгар" като най-добрия детективски роман на годината.
През 1969 г. излиза романът "Щамът Андромеда", който бързо става бестселър и скоро след това е екранизиран. През следващите години Крайтън активно пише художествени и публицистични книги, сценарии, работи като режисьор в няколко филма - в това число филмът "Westworld", в който той е един от първите, който използва цифрова техника за получаване на специални ефекти.

Крайтън е удостоен с множество литературни и кинематографични премии, критиците го наричат "бащата на технотрилъра". Живее в Лос Анджелис.
Умира от рак на ларингса на 4 ноември 2008 г.
„Ген” е последната книга, публикувани преди смъртта му, а „Pirate Latitudes” предстои да бъде издадена на 24 Ноември 2009 г.. Последният негов, недовършен и неозаглавен, технотрилър ще бъде издаден през есента на 2010 г.

Източник: Wikipedia

 





{START_COUNTER}