Неиздавани творби на Селинджър могат да видят бял свят

Американският писател ги пише в годините на своето отшелничество
26 авг 2013 17:25, Петя Славова
1
Неиздавани творби на Селинджър могат да видят бял свят
Джеръм Селинджър. Снимка: Reuters

Пет години след смъртта на световноизвестния американски писател Джеръм Селинджър /1919-2010/ в САЩ могат да бъдат публикувани негови произведения, които той пише в годините на своето отшелничество, съобщават световните агенции.

За издаването на неизвестни творби на автора се разказва в нова биографична книга, която ще излезе на пазара следващата седмица, пише БТА.

Автори на 700-страничната биография "Селинджър" са американският писател Дейвид Шийлдс и холивудският сценарист Шейн Салерно. Салерно е заснел и едноименен документален филм, който ще излезе на екран в САЩ на 6 септември.

Шийлдс и Салерно твърдят, че след 2015 година на лавиците на книжарниците ще се появят не по-малко от 5 произведения на Селинджър. Сред тях ще фигурират няколко разказа за семейството вундеркинди Глас, непубликуваната повест "Последният и най-добрият Питър Пан", сборник, посветен на религиозната философия "Веданта" по която Селинджър сериозно се е увличал, а също така и роман за събитията от Втората световна война, основан на личния опит на писателя.

Последните десетилетия Селинджър живееше в доброволна изолация в своя дом в Корниш, щата Ню Хемпшър, и на практика не общуваше с никого. След 1965 година той престана да печата своите нови произведения, като предпочиташе да пише "за себе си". Селинджър наложи забрана за преиздаването на неговите ранни съчинения и пресече няколко опита за публикуването на неговите писма. Писателят почина на 27 януари 2010 година на 92-годишна възраст.

Синът на Селинджър и неговата вдовица отказаха да потвърдят, че негови неиздадени произведения действително се подготвят за публикуване. Трябва да се отбележи, че Шийлдс и Салерно не са професионални изследователи на творчеството на писателя. Салерное известен като един от сценаристите на филма "Армагедон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
14
 
! Отговори
? преди 10 години
2010+5=2015 година