Дейвид Морел

Дейвид Морел (роден на 24 април 1943 г. в Китченер, Онтарио) е канадско-американски писател, известен с дебютния си роман от 1972 г. “Първа кръв”, който по-късно се превръща в успешния филм “Рамбо”, с участието на Силвестър Сталоун. Морел е автор на 28 романа, които са преведени на 26 езика. През 2007-2008 г. той написва и мини комикс сериите за Капитан Америка – “Избраният”.

Морел решава да стане писател на 16-годишна възраст, след като бил вдъхновен от сценария на класическия телевизионен сериал “Route 66”. Морел се премества в Съединените щати през 1966 г. за да учи заедно със съученика на Хемингуей - Филип Янг в Пенсилванския държавен университет, където той получава магистърска и докторска степен по американска литература. По време на престоя си в щата той се срещна и с писателя на научна фантастика Филип Клас, по-известен с псевдонима Уилям Тен, който преподава основи на фантастичното писане.

Морел започва работа като професор по английски в университета в Айова през 1970 г. През 1972 г. е публикуван романът “Първа кръв”. Морел продължава да пише романи, включително и "Братството на розата”, първия от трилогията, която е адаптирана през 1989 от NBC като мини сериал с участието на Робърт Мичъм. В крайна сметка се оказва уморително да практикува две професии наведнъж, отказва се от мандата си в университета през 1986 г.и започва да се занимава само с писане.

Синът на Морел, Матю, умира през 1987 г., в тийнейджърска възраст, от саркома на Юинг - рядка форма на рак на костите. Травмата от загубата повлиява много на работата на Морел. По-специално тя е отразена във вълнуващото му мемоарно произведение за Матю “Светулка”. Главният герой на романа му “Отчаяни мерки” също преживява загуба на сина си.

Морел е съпредседател на Международната организация на писателите “Трилър”.
Той завършва Националното училище за лидерство на открито и опознава начините за оцеляване в пустошта, така добре, както Г. Гордън Лиди Академията за корпоративна сигурност. Той е и почетен, доживотен член на Асоциацията за специални операции и Асоциацията на бившите служителите от разузнаването.
На неговият уебсайт пише, че той успешно владее огнестрелни оръжия, стратегиите и тактиките при преговори за заложници, установяване на самоличности, защита и антитерористични действия, наред с много други умения, които той описва в своите романи. Наскоро той получи и лиценз за пилот за своя малък самолет.
Морел живее в Санта Фе, Ню Мексико.





{START_COUNTER}